Ignorante religiøse ledere?

I den siste tiden ser vi at det begynner å dukke opp folk uten tradisjonell utdanning innen religiøse emner, som utgir seg for å være lærde eller Imamer under ulike bannere og plattformer.

Vi har sett flere i vår tid som har skapt så mye fitnah og grupperinger som ikke fantes tidligere.


Ulike vers og ahaadith blir mistolket av personer som ikke har noe autoritet i Islam. Under ulike aktiviteter, religiøse arrangementer ser vi flere som ikke engang kan uttale og lese koranen riktig som gir store foredrag om Islam.


Selvsagt kan personer som studerer eller har lært fra tradisjonelle lærde forelese om lette og enkle temaer som kommer under «Dawah».

Problemet oppstår dessverre når disse foredragsholderne besvarer Fiqh-relaterte spørsmål og andre spørsmål som krever dyp forståelse av islamsk teologi.


Det er derfor et behov for å henge ut og ydmyke slike personer. Kanskje noen sier at det ikke er riktig å ydmyke dem? Svaret er at når de selv ikke har noe «haya» og gjør det jøder og kristne før oss gjorde, så må de bekjempes på en hard måte. De sier ting offentlig eller åpent og det må derfor også kunne besvares offentlig og åpent.


Allahs religion er ikke en foreldreløs religion som hvem som helst kan utnytte.

En del Styrer i Masajid i Norge har begynt å gi talerstolen til hvem som helst uten å kvalitetssikre hvem dem gir den viktige stillingen til.
«Isnaad» (autentisitet) er viktig fundament av vår religion. Hvis det ikke hadde vært «Isnaad» i Islam så hadde folk begynt å si hva som helst.


Hva slags oppdragelse får vi fra Koranen og sunnah:

Allah sier i koranen:


قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُون إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ


«Si: kan de som har kunnskap og de som ikke har kunnskap være like? Kun de som har hjertets forstand viser ettertanke.» (39:9)

Profeten Mohammad ﷺ sier:


«Ulama (tradisjonelle lærde) er arvinger til Profeter»
(Tirmidhi, Abu Dawud, Nasa’i, Ibn Maja, Ahmad, Ibn Hibban, og andre)

Hva er det de tradisjonelle lærde arver fra Profeter? Jo, det er kunnskap de arver og som de videre tilgjengeliggjør for andre . Det betyr også at hvis vi trenger svar på noe så søker vi etter Profeters arvinger. Vi finner også tegn på hvem de er, i både Koranen og i sunnah.


Allah Ta’aala sier i koranen:


وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُّوحِي إِلَيْهِمْ ۖ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ


«(Muhammad) Hver gang Vi sendte budbringere før deg, var de ikke annet enn menn som Vi sendte åpenbaringer til. Så spør folk som har kunnskap hvis dere ikke vet.» (16:43)

Profet Mohammad ﷺ sier:


إنَّ اللَّهَ لا يَقْبِضُ العِلْمَ انْتِزَاعًا يَنْتَزِعُهُ مِنَ العِبَادِ، ولَكِنْ يَقْبِضُ العِلْمَ بقَبْضِ العُلَمَاءِ، حتَّى إذَا لَمْ يُبْقِ عَالِمًا اتَّخَذَ النَّاسُ رُؤُوسًا جُهَّالًا، فَسُئِلُوا فأفْتَوْا بغيرِ عِلْمٍ، فَضَلُّوا وأَضَلُّوا.


«Allah Ta’aala vil ikke ta vekk kunnskap fra hjertene til mennesker, men kunnskapen vil bli tatt vekk ved dødsfall av Ulama (lærde) til det ikke vil være en Aalim (lærd) igjen. Folk vil da begynne å følge ignorante folk. De vil spørre dem om religiøse spørsmål og de vil svare dem uten kunnskap. De (religiøse ledere) vil være villedet selv og villede andre.» [Sahih Bukhari 100, eller Bok 3 Hadith 42]

Islams fundament er steinhardt. Allah Ta’aala sier i koranen i surah as-Saff: «De ønsker å blåse vekk Allahs lys med deres munner, men Allah Ta’aala vil fullføre/spre sitt lys selv om de vantro misliker det» (61:8)
Verset er for ikke-Muslimer som hater Islam. Hvorfor skal man etterligne Kuffar ved å spre falskhet og bli samlet sammen med dem i det neste livet?

Allah Ta’aala sier i koranen:


وَلَاتَقُولُوا لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَذَا حَلَالٌ وَهَذَا حَرَامٌ لِتَفْتَرُوا عَلَى الله الْكَذِبَ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى الله الْكَذِبَ لَا يُفْلِحُونَ

Og ikke si den løgnen som tungene deres ytrer: «Dette er lovlig (halal) og dette er ulovlig (Haram)» for å dikte opp løgn om Allah. Sannelig, de som dikter opp løgn om Allah, dem vil aldri få suksess. (16:116)

Det er flere koranvers som forteller oss om å ikke snakke usant, for eksempel


وَأَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لا تَعْلَمُونَ – الأعراف 33

«Og dere oppdikter (løgn) mot Allah Ta’aala det som dere ikke har kunnskap om» (7:33)

Profet Mohammad ﷺ har advart mot dette også:


اتَّقوا الحديثَ عنِّي إلَّا ما علِمتُمْ فمَن كذبَ عليَّ مُتعمِّدًا فليتَبوَّأْ مَقعدَهُ مِن النَّارِ ، ومَن قال في القرآنِ برأيِّهِ ، فليتَبوَّأْ مَقعدَهُ مِن النَّارِ


«Vær forsiktig med å videreformidle min hadith, kun videreformidle det dere har (sikker) kunnskap om. Den som lyver fra meg (i hadith) med vilje, har fått bestilt plass i helvete. Den som kommer med egne forklaringer i koranen, har bestilt sin plass i helvete.

[Fra Abdullah Ibn Abbas r.a., Timidhi 2951 og Ahmad 2976 Hadiths sanad er Hasan]

Egen tolkning er ikke engang tillatt:

مَن قالَ في القرآنِ برأيِهِ فأصابَ فقَد أخطأَ


Profet Mohammad ﷺ sier: «En som forklarer koranvers fra sin egen mening som tilfeldigvis er riktig, har likevel gjort en stor feil».

[Tabrani al-Mu’jm al-Awsat 5/208 hadith 5101, Nasa’i, Abo Dawod 3652, Tirmidhi 2952 (Hasan), Hadith er Hasan ifølge Ibn Hajar Asqalani – Mishkaat Al-Masabih bok 2 Hadith 32]

مَن أُفْتِيَ بِفُتْيَا بغيرِ علمٍ كان إثمُ ذلك على الذي أَفْتَاه


«Den som får fatwa uten kunnskap så er synden på den som gir Fatwa.»

[Abo Dawood 3657, Ahmad 8266, Ibn Majah 53, Hadith er Sahih]

من أفتَى النَّاسَ بغيرِ علمٍ لعنَتهُ ملائكةُ السَّماءِ وملائكةُ الأرضِ


«Den som gir Fatwa uten kunnskap, engler av himmelen og jord sender forbannelse på vedkommende.»

[Ibn Asakir, Mujam as-Shoyokh 1/547, Sanad er dhaif]

Man skal følge det majoriteten av de Gudfryktige lærde har blitt enige om:

Allah Ta’aala sier:


وَمَنْ يُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِنْ بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ الْهُدَىٰ وَيَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّىٰ وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ ۖ وَسَاءَتْ مَصِيرًا

«De som ikke følger mominiin (Gudfryktige muslimers) vei» (4:115)
Man kan ikke følge den rette veien uten å følge majoriteten av de Gudfryktige.

Vi leser surah al-Fatihah flere ganger om dagen i 5 daglige salah. Hvorfor reflekterer vi ikke over det vi leser?
«(Å Allah) Led oss til den rette veien.»


Hva er neste 2 versene?
«Deres vei, som Du har beredt glede, ikke deres, som har vakt Din vrede, eller deres, som har valgt den falske vei»

Ahaadith forteller også at majoriteten av de Gudfryktige i denne ummah vil ikke enes om noe som er feil tolkning:


Hadith 1:


عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ اللَّهَ لَا يَجْمَعُ أُمَّتِي عَلَى ضَلَالَةٍ و يدُ اللهِ على الجماعَةِ


«Min Ummah vil aldri komme til enighet på det som er feil og Allahs hånd (hjelp, velsignelse) er med Jama’ah»

[at-Tirmidhi 2167 (Sahih) Book 33, Hadith 10, Haakim]

Det kommer snart en detaljert artikkel «Hvilken sekt/gruppe er riktig innenfor Islam?» som jeg håper vil være svar til mange fortvilte sjeler.

Husk deres bror i deres dua
Tehsin Abo Barirah


Share