Table of Contents
< Alle emner
Print

Bedøvet kylling halal?

Spørsmål:

Salam, Hvordan defineres halal kjøtt? Spesielt kylling har fått kritikk om at før kyllingen blir slaktet halal kan den være bevisstløs/død av noe form for sprøyter, ikke alle men man vet jo ikke hvilke  akkurat. Lurer da på om hvis alle merker av kylling ikke anses halal, hvorfor merkes det med halal? Og finnes det da noen resturanter som faktisk er halal? Eller anses all kjøtt halal uansett?


SVAR:

Wa Alaikomos Salaam,

Limer inn fra min ikke-ferdig artikkel:

Forbudt for dere er det selvdøde (dyret som dør uten å bli slaktet i henhold til islamsk lov) og blod (som blir tappet ut), og svinekjøtt og det dyret som man under slaktingen påkaller et annet navn enn Allahs over, og det (dyret) som blir kvalt, og (det som blir) drept av et voldsomt slag (ikke av noe skarpt redskap), og det som dør ved å falle ned fra en høyde eller har blitt stanget i hjel (av et annet dyr), og det dyret som er blitt revet i filler av et rovdyr, unntatt det dere slakter (før det dør), og (det dyret er også forbudt) som blir slaktet på offerstedet tilegnet avgudene.

……..

I islam er det forbudt å konsumere kjøtt fra tillatte dyr som døde før de ble slaktet på riktig måte.

For eksempel lam, sau, geit, ku, kylling etc er tillatte dyr. De blir kun Halal hvis de blir slaktes etter Islamske regler for slakt.

Halalslakt, også kjent som dhabiha, er en metode for slakting av dyr i henhold til islamske prinsipper. Halalslakt innebærer at dyret blir drept ved hjelp av en skarp kniv, og at hele blodet blir tappet ut av dyret.

1. Dyret bør være i god helse og ikke ha blitt behandlet med hormoner eller medisiner som kan påvirke kjøttet.

2. Dyret holdes fast på bakken eller i en spesiell holder. Dyret skal ikke være stresset eller redd før det slaktes.

3. Muslim slakter sier «Bismillahi Allaho Akbar» mens han/hun slakter dyret.

4. Slakteren bruker en skarp kniv for å skjære over dyrets  begge halspulsårer, luftrør og spiserør [i]. Kniven skal være skarp nok til å gjøre snittet raskt og smertefritt, slik at dyret dør umiddelbart og ikke lider.

5. Dyret blør ut fullstendig. Dette betyr at all blodet tappes ut av kroppen, ettersom det anses som urent i islam å spise kjøtt som ikke er ordentlig bløtt ut.

6. Dyret inspiseres for å sikre at slaktingen er vellykket, og at kjøttet er egnet til konsum.

Det er verdt å merke seg at halalslakt er ment å være en human metode for slakting av dyr. Dyrets velferd og trivsel før og under slaktingen må tas hensyn til, og dyret skal ikke lide unødig smerte eller stress. Prosedyren for halalslakt er strengt regulert og overvåket for å sikre at den utføres på en etisk og ansvarlig måte.

I Norge er det imidlertid lovpålagt å bedøve dyret før halalslakt. Derfor har muslimske organisasjoner i samarbeid med slakterier som bruker minimumsmengde av bedøvelse, sikret at dyret lever når det når kniven. Islamsk Råd Norge er den første muslimske organisasjonen i Norge som har en avdeling for halal-sertifisering.

Selv om bedøvelse er lovpålagt i Norge, så bør muslimer og jøder få rett til å praktisere halalslakt og Kosherslakt uten bedøvelse som en del av sin religionsfrihet og religionsutøvelse.

Forskere mener at blod inneholder farlige bakterier og urenheter som er skadelig for mennesker. Det frarådes å bedøve dyret før halalslakt fordi det kan føre til at mindre blod tappes fra dyret, noe som kan påvirke kjøttets kvalitet.

Forskere er enige om at kjøtt fra et kvalt dyr kan være farlig for helsen på grunn av måten dyret døde på. Når et dyr blir kvalt, oppstår det mangel på oksygen i kroppen, og dette kan føre til at blodet ikke koagulerer på en normal måte etter at dyret er slaktet. Som et resultat kan kjøttet inneholde store mengder av bakterier og toksiner som normalt ville blitt fjernet gjennom blodstrømmen etter slakting.

I tillegg kan kvelning føre til at dyret opplever stress og smerte i løpet av slaktingen, noe som er i strid med dyrevelferdsstandarder. Kvalt kjøtt kan også ha en uønsket smak og lukt.

I enkelte slakterier i Norge brukes det en høy mengde bedøvelse før slakt, som gjør at dyret ikke vil våkne opp igjen. Det er viktig å påpeke at denne bedøvelsesprosessen er designet for å ta livet av dyret så raskt og effektivt som mulig, og dermed minimere lidelsen og stresset for dyret.

Men dette kan gjøre at dyret dør så fort at det ikke merkes, med mindre man ser bloduttappingen som er en viktig del av halalslakt.

Det er også viktig å merke seg at denne typen bedøvelse ikke oppfyller kravene til halalslakt eller jødisk slaktemetode, og kan dermed ikke brukes i disse religiøse praksisene.

På grunn av disse faktorene er det viktig at dyrene blir slaktet på en human måte og etter halal-standardene som sikrer at dyret ikke lider og at kjøttet er trygt å spise.

،

Når det gjelder hvilken merker er halal så har jeg ikke full oppdatering enn at «Norsk Kylling» som vil ha IRN halal logo men de er ikke tilgjengelige ennå.

Allah vet best


[i]