Table of Contents
< Alle emner
Print

Arveregler i Islam

Spørsmål:

Salam.

Har 2 spm ang arv.

Etter reglionen, så er det sånn at gutter har 2/3 og jenta 1/3. men her i landet så er det nesten sånn at jenter tjener like mye, og passer like mye på foreldrene. Er det gunnah og dele arven lik da?

Og Jeg har hørt at, vis en person har bare døtre, etter den personen sin dødsfall så for døtrene halve arven, og broren hans for halve? Men vi kvinner er jo med på halve inntekten, så går det ikke til jente våre, men heller til hans familie ?

Litt klumsete  forklart, men håper du forstår spm



SVAR:

Wa Alaikomos Salaam,

Før jeg svarer på spørsmålet, vil jeg gjerne utdype litt om arverett i Islam.

Vår tro:

Vår tro er at Allah Ta’aala, Skaperen av himmel og jord, alltid har vært Allvitende og uforandret før skapelsen. Hans kunnskap har ikke endret seg, og dette er en kjerne i enhver muslims tro. Allah sier i Koranen at menneskeheten kun har blitt gitt en begrenset forståelse (17:85).

Arvenes regler i Islam

Islams arverett fokuserer på rettferdig fordeling av eiendom etter døden. Reglene er utformet for å hindre opphopning av rikdom, beskytte individers eiendomsrett, og styrke familieenheten. De gir spesifikke andeler til ulike familiemedlemmer som far, mor, ektefelle, barn og søsken. Ikke-muslimer, personer som har drept arvelateren, og slaver som har flyktet, har ikke rett til arv. Reglene sikrer at alle kvalifiserte arvinger får sin rettmessige andel, og det som er igjen, går til den nærmeste mannlige arving.

Arvefordeling i Islam:

Arvefordelingen i Islam er grundig regulert i Koranen. Det er klare bestemmelser for hvordan arv skal fordeles mellom familiemedlemmer som ektefelle, barn, foreldre og søsken. I følge Koranen skal en datter arve halvparten av det en sønn arver. Dette er uttrykkelig fastsatt uten betingelser. Skulle det være noen betingelser, ville de vært nevnt tydelig. Uansett situasjon skal sønner arve mer enn døtre.

Selv om vi lever i et samfunn der kvinner også arbeider og hverdagslivet vårt har endret seg, påvirker ikke dette Allahs lover og regler. Utfordringene vi møter er ikke forårsaket av islamske regler, men av den kulturen vi lever i i dag. Det er arbeidstider, regninger og teknologibruk som utfordrer vår religiøse praksis, ikke Islam selv.

Svar på spørsmålet:

I Surah Nisa (4:11) sier Allah Ta’aala: «Allah foreskriver dere angående deres barn: for en mann tilsvarer andelen til to kvinner.» Arv er det avdøde har etterlatt seg, og det må deles i henhold til Koranens regler. Inntjening eller andre omstendigheter har ingen innvirkning på fordelingen.

Problemstilling og løsning:

For muslimer som ønsker å følge islamske arvelover i Norge, kan det være en utfordring. En mulig løsning er å opprette et testamente som spesifiserer arvefordelingen i samsvar med Sharia. Dette bør gjøres med juridisk rådgivning for å sikre at det er gyldig under norsk lov. En advokat vil kunne bistå med dette.

Deling av eiendeler mens man er i livet:

Hvis foreldre ønsker å dele sine eiendeler mens de lever så bør alt deles likt slik vi forstår fra Ahaadith av Profet Mohammad ﷺ:

An-Numan bin Bashir rapporterte at Profeten Muhammad (fred være med ham) sa: «Vær rettferdig blant dine barn i gaver.» (Sahih al-Bukhari 2587)

Al-Nu’man bin Bashir rapporterte at Profeten Muhammad (fred være med ham) sa: «Vær rettferdig blant dine barn (når du gir dem gaver), akkurat som du vil at de skal være rettferdige mot deg i godhet og respekt.» (Sahih Muslim 1623)

Ibn Abbas rapporterte at Allahs Sendebud, fred være med ham, sa: «Behandle barna deres likt når det gjelder gaver. Hvis jeg skulle favorisere noen, ville jeg ha favorisert kvinner.»
(al-Sunan al-Kubrā 11092, Sanad er Hasan ifølge Ibn Hajar)

Dette gjelder mens man lever. Foreldre kan gi mer eller mindre til forskjellige barn av ulike grunner, men full likhet i gaver er ikke obligatorisk. Ved døden skal arven derimot deles i henhold til islamske regler.

De som tar mer enn det som er forskrevet fra koranen i arv:

«Den som tar en arv som er urettferdig (tar mer enn han har rett til), vil han på dommedag bære en byrde som vil kvele ham.» (Sunan Ibn Majah, bok 23, hadith 2703)

I noen kulturer får jenter og kvinner ingenting, til tross for hva Islam fastsetter som deres rett. Dette skjer ofte fordi brødre forventes å forsørge dem, men dette er ikke i tråd med islamske prinsipper. Islam har klart fastsatt regler som skal følges, og alle rettmessige arvinger skal få det som er deres rett.

Allah vet best